1. Ressourcecenter
  2. Sådan bruger du Monster
  3. Best practices
  4. Effektiv CV-søgning med Booleansk logik

Effektiv CV-søgning med Booleansk logik

Effektiv CV-søgning med Booleansk logik

For at bruge CV-søgning som et redskab til effektivt at finde de mest kvalificerede kandidater, er det vigtigt at forstå hvordan du kan kombinere nøgleord.

Mange søgemaskiner bruger booleansk logik, som er en række kommandoer og operatorer. Disse kan bruges til at kombinere nøgleord, så de forvandles til meningsfulde fraser for vores søgemaskiner. Lad os se på de tre grundlæggende kommandoer; OG, ELLER, OG IKKE og de tre grundlæggende operatorer; citattegn, parenteser, og asterisk (jokertegn).

Kommando: ELLER
ELLER
kræver at et af nøgleordene du indtastede findes i CV’et. Når systemet finder et af ordene vil CV’et returneres som et resultat.

Eksempel
Du søger efter en kandidat til en stilling som sekretær, men ved at din ideale kandidat måske også har været receptionist. 

Søgestreng: receptionist ELLER sekretær

I dette tilfælde vil alle resultaterne indeholde enten ordet receptionist ELLER ordet sekretær. Det kan også indeholde begge ord, men det er kun en bonus.

Kommando: OG
OG
kræver at begge nøgleord findes i CV’et. Når systemet finder et CV, der indeholder begge nøgleord returneres det som et resultat.

Eksempel
Du skal bruge kandidater der har erfaring med både Microsoft Excel og Outlook. 

Søgestreng: excel OG outlook

I dette tilfælde vil alle resultaterne indeholde både ordet excel OG ordet outlook.

Kommando: OG IKKE
OG IKKE
kan bruges til at fjerne nøgleord fra dine resultater. Det bruges ofte til at udelukke CV’er fra kandidater, der på nuværende tidspunkt arbejde for dit eget firma, men kan også bruges til at udelukke CV’er fra kandidater med bestemte titler eller erfaring.

Eksempel
Hvis du leder efter en kandidat med mindre erfaring, vil du måske eliminere de CV’er som nævner erfaring, som for eksempel Administrerende direktør.

Søgestreng: OG ikke ”administrerende direktør”

I dette tilfælde vil alle resultaterne IKKE indeholde ordet ”administrende direktør”.

Operator: CITATTEGN " "
Citattegn giver dig mulighed for at søge efter flere nøgleord i en eksakt frase. Placer citattegnene rundt om de ord/den frase du vil have at søgemaskinen skal finde i CV’et.

Eksempel
Du kan søge efter jobtitlerne ”Administrativ Assistent” ELLER ”Direktør Assistent”.

Søgestreng: "administrativ assistent" ELLER "direktør  assistent"

I dette tilfælde vil alle resultaterne indeholde enten titlen administrativ assistent ELLER titlen direktør assistent. Det kan også indeholde begge titler, men det er kun en bonus.

Operator: ASTERISK/JOKER *
Asterisken, eller jokeren, tillader dig at søge efter alle ord i et CV, som begynder med bogstaverne foran jokertegnet.  Der kan findes tilfælde hvor jokeren vil returnere CV’er du ellers ikke ville have set, f.eks. hvis kandidaten har delt et ord op i to. Derfor er det bedst at bruge jokeren så ofte du kan.

Eksempel
Hvis du søger efter kandidater indenfor marketing, kan du bruge jokeren til at skrive flere nøgleord.

Søgestreng: marketing*

I dette tilfælde vil alle resultaterne indeholde et eller flere af ordene marketing, marketingchef, marketingmedarbejder, marketingsassistent, m.m.

Operator: PARENTESER ( )
Parenteser grupperer nøgleord for at skabe en under-søgning inde i en kompleks søgestreng. Hvis du vil bruge flere kommandoer i en søgestreng, skal du bruge parenteser. Det er også en god idé altid at bruge parenteser når du bruger kommandoen ELLER.

Eksempel
Du søger efter kandidater indenfor marketing, som også har specifik viden indenfor miljø.

Søgestreng: (marketing*) OG miljø

I dette tilfælde vil alle resultaterne indeholde et eller flere af ordene marketing, marketingchef, marketingmedarbejder, marketingsassistent, m.m., men også ordet miljø.

Søgestrengen vi ender med
Hvis vi lægger alle delene sammen kunne vores aktuelle søgestreng have set sådan her ud: (sekretær ELLER receptionist ELLER "administrativ assistent" ELLER "direktør assistent") OG excel OG outlook OG IKKE (”administrerende direktør” ELLER monster)

Ved at gruppere jobtitlerne og undtagelserne med hjælp af parenteser har vi givet søgemaskinen definitioner og forenklet en lang søgestreng. Det er god praksis altid at skrive operatorer med store bogstaver og nøgleord med små bogstaver. Hvis du følger disse retningslinjer, sørger du for, at du hurtigt kan redigere din Booleanske søgning og forhindrer at søgemaskinerne bliver forvirrede.