1. Ressourcecenter
 2. Råd om rekruttering og ansættelse
 3. Ansættelsesomkostninger
 4. Hvilke goder kan jeg bruge til friste en kandidat?

Hvilke goder kan jeg bruge til friste en kandidat?

Hvilke goder kan jeg bruge til friste en kandidat?

Der var engang, hvor personalegoder var særlige tjenester, de få udvalgte fik, fx et hjørnekontor med vinduer og en nøgle til ledernes badeværelse.

Rigtige personalegoder er langt mere vidtrækkende, og de er den mest omkostningseffektive måde at hverve og fastholde en glad og engageret arbejdsstyrke. For en brøkdel af hvad det koster at give højere lønninger, kan man i stedet indføre en plan for personalegoder og få en mere motiveret arbejdsstyrke med i handlen.

Lønninger er ikke det eneste incitament
For flere og flere kandidater er penge og smarte personalegoder ikke længere den sirenesang det engang var. Tilbud om virkelige goder, fx en bedre balance mellem arbejde og dagligliv og mere fleksible arbejdstider, bliver mere og mere ønskværdige.

Valg og fleksibilitet er tilsyneladende de afgørende faktorer bag ansættelsebeslutninger. Tilbud om livsstilsgoder er et større trækplaster end nogensinde tidligere for nutidens professionelle.

Det er især forældre, der vælger firmaer, som tilbyder arbejde i hjemmet eller flekstid. Mere rudimentære incitamenter som fx sygeløn og 25 dages betalt ferie er stadig blandt de mest populære trækplastre for nye rekrutter.

Men hvis alle kommer med i vognen og begynder at tilbyde familie- og livsvenlige arbejdsmetoder, hvad bliver så det næste, der kan skille dig ud fra konkurrenterne?

Der er masser af andre kreative og billige eller gratis personalegoder, der kan gøre de ansatte glade og appellere til nye rekrutter.

 • Hverdagstøj - Hvis medarbejdere ikke behøver at købe særligt tøj til arbejdet, så kan det vise sig at spare en hel del penge. Hvis man ikke kan slippe den formelle beklædning, så overvej tøjtillæg.
 • Firmarabat - Tilbyd de ansatte og deres venner og familie, at de kan købe produkter eller ydelser til rabatpriser. Disse behøver ikke at være begrænsede til dit firma, så sæt jer i forbindelse med andre forretninger, der evt. appellerer til jeres personale.
 • Rentefri lån - Sæt en grænse for værdien af lånene, der kunne være alt lige fra et årstogkort til et ny vinterhave. Husk at arrangere en automatisk fradrag fra deres løn.
 • Visitkort - Utroligt men sandt, personlige visitkort har stadig en følelsesbetonet tiltrækning, og at give de ansatte mulighed for at være kreative med deres jobtitel kunne give dem et egoboost.
 • Firmabil - Ud over den sædvanlige procedure med at tilbyde biltilskud til ansatte, der arbejder på vejen, så kunne man gøre yderligere biler tilgængelige for medarbejderne til personlige brug. Man kunne lade disse være hybride eller elektriske øko-biler for at give jer selv et kryds i det grønne felt.
 • Medlemskab i motionscenter En sund arbejdsstyrke er normalt glad, så få en af de lokale motionscentre til at tilbyde rabatter for jeres ansatte.
 • Gratis frugt - Billigere end medlemskab i motionscentre. Gratis frugt på arbejdspladsen viser, at I tænker på personalets sundhed, og det lyser også op på kontoret.
 • Massage - Mange virksomheder tilbyder nu regelmæssige massagebehandlinger på arbejdspladsen for at hjælpe de ansatte med at slappe af og kommer til hægterne igen.
 • Renovering – Det er utroligt, hvad en ny gang maling kan gøre for et arbejdsmiljø, og selv om et pænt kontor ikke nødvendigvis er et gode, så kan et grimt kontor i høj grad påvirke moralen.

Hvad du end skærer ned på, så skær ikke ned på goder
Husk altid, at de ansatte er det største aktiv. At sørge for, at de er glade og engagerede er vigtigere end nogensinde, når trusler om nedskæringer i budget og personale kaste lange skygger hen over arbejdsdagen.

Planer for personalegoder skal måske reduceres eller omprioriteres afhængig af de nuværende forhold i virksomheden, men det der forbliver konstant, er behovet for at udvise en forpligtelse til de ansatte. Motiverede medarbejdere vil svare med at arbejde hårdere, derfor vil organisationer, der fortsætter med at støtte og belønne dem i hårde tider, være de bedst placerede til at komme stærkt igen, når der kommer fremgang.

Kontroller investeringsafkast
Utroligt nok stoler de fleste virksomheder tilsyneladende kun på fastholdelsestal som bevis for at deres personalegoder virker. Uanset hvilke goder man beslutter sig for at tilbyde, så er det fornuftigt både at mikro- og makrokontrollere investeringsafkastet.

Prisen på personalegoder er let at måle. Men husk på, at en lav pris for goderne ikke nødvendigvis betyder, at de bør smides væk. Måske de bare skal kommunikeres bedre både internt og i hvervekampagnerne.