1. Ressourcecenter
  2. Råd om rekruttering og ansættelse
  3. Sorter Kandidater
  4. De bedste spørgsmål du kan stille når du tjekker anbefalinger

De bedste spørgsmål du kan stille når du tjekker anbefalinger

De bedste spørgsmål du kan stille når du tjekker  anbefalinger

Et enkelt baggrundstjek, for at sikre at kandidaten ikke løj på sit CV eller jobansøgning, er ikke nok. Det er bare det første skridt. Det næste og vigtigere skridt er at sikre sig, at kandidaten kan gøre det, han påstår, han er i stand til. Med andre ord er det vigtigere end nogen sinde under udvælgelsesprocessen af ansatte at foretage et nøje anbefalingstjek af ansøgerens jobpræstationer.
   
Så hvad er nogle af de bedste spørgsmål, man kan stille? Når du har fået anbefaleren på telefonen, er det første spørgsmål, du skal stille: "Hvad er dit bekendtskab med kandidaten?" Svaret på dette spørgsmål opnår flere ting. For det første bekræfter det, hvor og hvornår eller om anbefaleren og kandidaten har arbejdet sammen eller ej, samt hvad deres samarbejde bestod i. Arbejdede anbefaleren for kandidaten eller den anden vej rundt, eller var de kolleger? Arbejdede de sammen hver dag eller bare en gang imellem? Svaret på dette kritiske spørgsmål lader dig bestemme, hvor meget vægt du skal tillægge svarene på de efterfølgende spørgsmål.
   
Det næste spørgsmål du bør stille er: "Hvor længe har du og kandidaten arbejdet sammen?" Her igen er det varigheden af forbindelsen, der hjælper med at etablere troværdigheden af svar på andre spørgsmål. Det er klart, at hvis anbefaleren har arbejdet sammen med kandidaten i flere år, så vil svarene have større betydning, end hvis forbindelsen kun havde varet nogle få måneder eller mindre.
   
Dernæst er det vigtigt at bede anbefaleren om at beskrive kandidatens daglige ansvarsområde på jobbet. Her kan anbefalingstjekkeren sammenligne kandidatens CV med, hvad anbefaleren har at sige. Fuldstændigheden af svaret afslører også endnu mere, om hvor godt anbefaleren egentlig kender kandidaten. Et undvigende eller vagt svar kan fx betyde, at kandidaten har overdrevet sin påstand om at have arbejdet sammen med anbefaleren hver dag i flere måneder. En alarm bør ringe, hvis anbefaleren ikke kan beskrive, hvad kandidatens ansvarsområde var med en vis grad af sikkerhed.
   
Et andet væsentligt spørgsmål, der skal stilles til alle anbefalere er: "Hvad mener du, kandidaten behøver for virkelig at kunne fortsætte sin professionelle karriereudvikling?" Svaret på dette spørgsmål kan give uvurderlig indsigt i en kandidats egnethed til den stilling, der skal udfyldes.
   
Mod slutningen af interviewet er der andre vigtige spørgsmål, man altid skal stille, fx: "Hvorfor tog kandidaten sin afsked?" og "Kunne kandidaten være blevet, hvis han havde ønsket det?" Hvis kandidaten stadig arbejder på det samme sted som anbefaleren, bliver spørgsmålet: "Hvorfor overvejer kandidaten at skifte job?" Endelig bør man spørge anbefaleren: "Hvis du skulle ansætte folk, ville du så ansætte kandidaten, og i så fald til hvilken slags stilling?"
   
Selv om dette ikke er en udtømmende liste af spørgsmål du bør stille når du tjekker anbefalinger bør stille, så er det et sted at begynde, som lader én vurdere anbefalerens troværdighed.