1. Ressourcecenter
 2. Råd om rekruttering og ansættelse
 3. Sorter Kandidater
 4. Hvilke spørgsmål skal jeg stille til kandidaterne?

Hvilke spørgsmål skal jeg stille til kandidaterne?

Hvilke spørgsmål skal jeg stille til kandidaterne?

Alle ledere har favorit spørgsmål, de stiller jobkandidater, lige fra det banale til det bizarre. Men hvad fortæller svarene på disse spørgsmål dig om den der interviewes?

Alle jobsamtalespørgsmål bør være beregnet til at finde ud af, om kandidaten kan udføre jobbet, hvordan han reagerer under pres, og hvor godt han vil passe ind in teamet. Generelt set kan de grupperes som tre typer: standardspørgsmål, udforskende spørgsmål og dårlige spørgsmål.

Standardspørgsmål
De er almindelige i jobsamtaler, og kandidaterne har sikkert allerede nogle forberedte svar. Det betyder imidlertid ikke, at man ikke skal stille den slags, for de giver en effektiv måde at vurdere kandidaterne mod hinanden. Fx:

 • Hvad tiltrak dig til denne stilling? Det fortæller, hvor meget de har undersøgt stillingen og virksomheden. Man vil gerne have nogen, der har et klart begreb, om hvad stillingen indebærer, og hvorfor han ville være god til den.
 • Hvad er dine hovedmotivationer? Prøver han at udvikle sine evner i firmaet, eller er han meget engageret i branchen?
 • Hvad er dine stærkeste og svageste sider? Det er altid godt at finde ud af, hvad en kandidat mener, han er særlig god til, så man kan bede ham om at sige mere om hvert område og udarbejde, hvordan det ville hjælpe ham i stillingen. Når man hører, hvad hans svagheder er, så spørg, hvilke skridt han har taget for at overvinde dem.

Udforskende spørgsmål
Ud over tekniske spørgsmål om stillingen, så vil du gerne vide lidt mere om, hvilken type arbejder han er, og hvilken erfaring han har opnået. Deriblandt:

 • Hvilken slags ledelse arbejder du bedst med? Matcher det den type ledelse, han kan forvente at løbe ind i, hvis han fik jobbet?
 • Hvilken type mennesker kan du godt lide at arbejde med? Det hjælper med at finde ud af, om de vil passe ind i den nuværende teamstruktur.
 • Hvad var den største udfordring i din karriere? Hvis du kan finde ud af, hvordan han har håndteret en situation, kan det sige meget om personen. Det lader dig også vurdere, hvad han opfatter som en 'udfordring'.
 • Hvad var det største resultat i din karriere? Det er altid godt at finde kandidater, der er stolte af deres arbejde, og dette giver dem en chance til at vise det.
 • Hvis du kunne trække en karrierebeslutning tilbage, hvad ville det så være? Lærer kandidaten af sine fejltagelser? Det spørgsmål kan fortælle meget om den rejse, han har været igennem i sin karriere. Synes han egentligt godt om sit karrierevalg, eller ville han ønske, han lavede noget andet?

Man bør også undersøge fx hans viden om relevant computersoftware, kompetence mht. sprog og hans forståelse af dine produkter, branche og konkurrenter.

Dårlige spørgsmål
Et dårligt samtalespørgsmål kan ikke alene føre samtalen vildt ud af kurs, det kan også sætte dig i et negativt lys i kandidatens øjne. Her er nogle få der skal undgås:

 • Fortæl mig om dig selv For det første er det ikke rigtigt et spørgsmål. For det andet giver du ikke noget startpunkt, så svaret vil måske ikke sige noget om det, du prøvede at finde ud af. Prøv som alternativ at spørge: "Kan du beskrive, hvorfor du valgte denne karrierevej?"
 • Hvor vil du gerne være om fem år? Det sande svar ville være: På en strand på Hawaii efter at have vundet i lotteriet. Det svar du får vil sikkert være: "At være gået frem i jeres firma og nået op i en lederstilling", eller et lignende 'interviewerbehagende' svar. Spørg i stedet: "Hvilke af dine evner håber du på at udvikle i de næste par år for at hjælpe dig med at komme et trin opad i din karriere?"
 • Hvad kan du gøre for os som andre ikke kan? Jamen, er det ikke dit job som interviewer at finde ud af? Kandidater kender sikkert ikke til konkurrenternes stærke og svage side, så de vil normalt prøve med et svar, der har forbindelse med deres arbejdsetik. "Hvad er din mest værdifulde evne?" vil give dig langt nyttigere svar.
 • Hvis du var et dyr, hvad ville du så være? Det plejede at overraske kandidater, men mange vil nu være forberedte på dette amatøragtige forsøg på en psykologisk analyse. Hvis du søger efter en løve (eller nogen der udviser lederskab), så stil et mere direkte spørgsmål om deres lederskabsevner.
 • Hvad er din ægteskabelige status? Ethvert spørgsmål af personlig natur (deriblandt alder, køn, race, religion, seksualitet eller invaliditet) er ikke bare uetisk, det er ofte ulovligt.
 • Hvilken løn håber du på at få? Det er noget, der kan drøftes før eller efter jobsamtalen, men ikke under den, da det ikke er rigtigt at sætte kandidaten under det pres at skulle binde sig til et tal lige på stedet.